Duurzame bouwplaten

Het domein duurzamebouwplaten.nl is een onderdeel van CADstudio Gerjo.

Want in samenwerking met Drukkerij de Bink Opmeer kunnen we nu ook op duurzaam papier uw bouwplaten laten drukken!

De alternatieve papiersoort die we kunnen gebruiken is Vibers. Vibers is een papiersoort gemaakt van olifantsgras. Maar wat is dat precies?

Olifantsgras heeft een unieke uitstraling en is vooral bijna 100% footprint neutraal!

Olifantsgras is een rietachtig gewas dat kan dienen als stalstrooisel of kachelbrandstof, maar waar dus ook papier (en andere producten) van gemaakt kan worden. Olifantsgras groeit snel en slurpt CO2: vier keer zoveel als bomen. Het olifantsgras wordt geteeld op ongebruikte bouwgrond dat niet geschikt is voor het verbouwen van voedsel. Het gewas heeft de energetische waarde van steenkool en heeft geen onkruidbestrijding, insecticide, irrigatie of bemesting nodig. Omdat olifantsgras weinig vocht bevat, hoeft het niet eerst gedroogd te worden (dat scheelt veel energie) en kan het direct verwerkt worden tot een composteerbare grondstof.

Deze grondstof wordt vervolgens verwerkt in allerlei producten, zoals papier en karton. Het papier is verkrijgbaar tot 90 grams en het karton tot 300 grams. Het papier is duurzaam, heeft een duurzame uitstraling en ziet er ook nog eens mooi uit.